DONDURULARAK ÖLÜMDEN KAÇIŞ
DONDURULARAK ÖLÜMDEN KAÇIŞ

DONDURULARAK ÖLÜMDEN KAÇIŞ

50 yıllık bir uykuya dalsanız, uyandığınızda ilk cümleniz ne olurdu?

Güncel teknikleri zorlayarak ölümsüzlüğü bulma çabaları hep var olmakla birlikte son dönemde dondurma teknolojisindeki gelişmeler umut verici olmaktadır. Öldüğünde dondurulan insanların bir gün canlanacağı inancı bir kesimde hakimken farklı gerekçelerle dondurma işlemi dikkatleri son dönemde üstüne çekmektedir.

İnsanları dondurma fikrinin 1770’li yıllarda Benjamin Franklin tarafından öne sürüldüğü ifade edilmektedir. Dondurma işleminin tedavi edici etkisine inanan bilim insanları tarafından çalışılan teknikler günümüze kadar ulaşmıştır. Beyin hücrelerinin buzsuz dondurulması şeklinde uygulama yapmak mümkünken onarılmayan hasarlar için vücudun dondurulması farklı bir yöntem olarak değerlendirilmektedir.

Tedavisi bulunmayan hastalığa yakalanan insanların dondurma işlemini tek seçenek olarak değerlendirdiği durumlar mevcuttur. -200ºC’yi bulan sıvı nitrojen dolu metal küvetlere bedenlerin daldırılmasıyla dondurma işlemi uygulanabilmektedir. İnsanlar hastalıklarına çözüm bulunduğu dönemde yine teknolojiyle uyandırılarak hayata kaldıkları yerden devam etmeyi beklemektedir.

1992 yılında bir köpeğin kanı çekilerek 70 saat bekletilmiş ve kanın damarlara tekrar enjekte edilmesiyle köpeğin vücut ısısı oda sıcaklığına geri dönmüştür. Köpeğin davranışlarında bir farklılık olmaması bu teknik için umut verici olmuştur. Tavşana benzer bir işlem uygulanmış ve birkaç hafta sonra uyandırıldığında beyin sinapslerinde bir aksaklık tespit edilmemiş ancak kalbinin çalışması için çaba gösterilmemiştir.

Aktivistler tarafından ölümcül hastalığa yakalanan insanlar için tek umut olarak değerlendirilen dondurma tekniği üzerine çeşitli vakıflar ve merkezler kurulmuştur. Ölümden kaçış için tek çare olarak görülen bu teknik son dönemde tanısı veya tedavisi mümkün olmayan hastalardan yoğun talep görmektedir. Diğer yandan ailece dondurulmak isteyen bireyler de mevcuttur. Teknolojinin geliştiği, yaşlanmanın önlendiği dönemde uyandırılabilirlerse eğer nasıl bir dünyaya uyanacakları, nasıl uyum sağlayacakları ise diğer bir merak konusu.

   Dondurarak insan uyutmak yeni yaygınlaşan bir teknolojiyken,

Ayakta uyutulan insanlar çoktandır hayatımızda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir