Yerlere sığamayan insanoğlu, göklerde şansını denemeye devam etmekte.
Ay’da, Mars’ta ve çeşitli gezegenlerde canlılık arayan insanlık galakside keşfettiği yüksek yüksek tepelere ev kurmaya oldukça kararlı. Keşfedilen alanlarda yapı kurmanın yürütülecek çalışmalara kolaylık sağlayacağı ifade edilmekte.
Dünya’dan Mars’a götürülecek bir tek tuğlanın takribi 2 milyon dolara mal olduğu düşünüldüğünde bilim insanları yerel malzemeleri değerlendirerek dayanıklı bir o kadar da kurumu kolay yapılar üzerinde kafa yormakta.
Geçmiş dönemlerde Çin mimarisinde kullanılan teknikler bilim insanlarına ilham oldu. Domuz kanının kireç harcıyla karıştırılmasıyla elde edilen yapılardan yola çıkan araştırmacılar insan kanı üzerine çalışmalar yürüttü.
Kan plazmasındaki albümin isimli proteinin idrar, ter ve gözyaşında bulunan üreyle birleştirilmesiyle “kozmik beton” oluşturuldu. Dünya’daki betonların 20-32 megapaskala dayanım gösterdiği düşünülürse albüminle yapılan kozmik betonun 25 megapaskala, idrardaki ürenin ilavesiyle elde edilen betonun ise 39 megapaskala dayandığı bildirildi.
Mars’ta 6 astronottan oluşan ekibin iki yıllık çalışma sürecinde 500 kilogramdan fazla kozmik beton üretilebileceği ifade edildi. Farklı gezegenlerdeki yaşamın insan üstündeki radyasyon etkileri araştırılırken, çalışma ekibinden bu oranda kanın nasıl elde edileceği ise merak konusu.
Canlıların etinden, sütünden faydalanan insanoğlu toprakla yetinmeyip ırkından betonlaşmanın peşinde…