GAZA GELMEYELİM
GAZA GELMEYELİM

GAZA GELMEYELİM

Buzullar… Belgesellerde veya çizgi filmlerde kutup ayılarının, penguenlerin yaşadığı kar ve buz kütleleri…

Yer altında kalan organik atıklar (bitki, hayvan parçacıkları) oksijensiz ortamda mikroorganizmaların (gözle görülemeyecek küçüklükteki canlılar) faaliyetleriyle karbondioksit ve metana dönüşmektedir. Normal basınç ve basınç altında gaz halinde bulunmakta ve kokusuz özelliğe sahip olmaktadır. Etkin bir yakıt olan metan doğalgazın bir bileşenidir.

Atmosfere zarar vermeyen metan gazı küresel ısınmaya neden olan etkili sera gazlarından bir tanesidir. Karbondioksite göre 20-28 kat daha fazla sera etkisine neden olabilen metan gazının atmosfer sıcaklığını artırıcı etki göstermesi ve ısıyı atmosferden 100 yıldan fazla tutabilmesi endişe uyandırmaktadır. 

Kuzey Kutbunda yer alan 600 kilometrekarelik deniz bölgesinde yerin altından buzulların erimesiyle nehirlere 6 ton metan gazının salgılandığı bilim insanlarınca tespit edilmiştir. Buzulların çevrelerinde yer alan göllerde de metan gazı sızıntılarının olduğu, su ve havaya karışması durumunda ekosisteme olumsuz etkileri dikkat edilmesi gereken farklı bir durum. Tam kaynakları tespit edilememesine rağmen birçok ülke kara ve deniz araştırma ekiplerini bu oluşuma kanalize etmiş durumda. 

Küresel ısınmasının buzullardaki erimeyi hızlandırması, buzulların erimesinin de metan gazı salınımıyla küresel iklim değişikliklerini tetiklemesi yerkürede telafisi mümkün olmayan döngülere gebe.

Penguenlere ekvator sıcaklarını yaşatmadan uyanabilmek temennisiyle…

Bir yanıt yazın