İnsanlığın “yeni normal” yaşam düzenine adaptasyon süreci Dünya çapında ekonomik çalkantıları da beraberinde getirmektedir. Bilgi kirliliğinin hat safhada olduğu bu süreç insanların tepetaklak olan konfor alanlarını bilinçsiz bir şekilde yöneterek farklı sektörlerde arz-talep dengesizliklerine neden olmaktadır. Üretim planlarının da sağlıklı şekilde öngörülemediği bu düzensizlik hem firmaları, hem hammadde kaynaklarına yönelimi, hem de borsaları derinden etkiler noktalara ulaştırabilmektedir.
Covid19 kaynaklı ülkelerin ithalat-ihracat prosedürleri için yaptıkları düzenlemeler, Amerika-Çin arasındaki yoğun ticari faaliyetlerin uluslararası sevkiyat araçlarına erişiminde problemlere neden olması, ülkelerin tarım ürünlerine koyduğu ambargolar, bazı ülkelerde yaşanan gıda erişimindeki zorluklar, farklı medya kollarında kıtlık yaşanmasına yönelik dayanaksız öngörüler, birçok ülkede uygulanan sokağa çıkma yasakları, karantina kararları, insanların evde geçirdiği sürelerin uzaması, gıda üretim hatlarında devletlerin bulaşmayı önlemek adına uyguladığı durdurma kararları gibi birçok etmen insanların gıdaları evlerinde stoklama düşüncesini beraberinde getirmiştir. Bu durum derin dondurucu taleplerinde kontrolsüz artışa neden olmuştur.
Bakır insanoğlunun farklı sektörlerde yoğun kullanım alanına sahip, bilinen en eski elementlerden bir tanesidir. Günümüz şartlarında hava, su, gaz dağıtımı amaçlı yaygın olarak kullanılan bakırın elektrik iletkenliğinin gümüşten sonra gelmesi nedeniyle kablo üretiminde kapsamlı yeri mevcuttur. Yüksek korozyon direnci, şekil alma kolaylığı, yüzey kalitesi ve yüksek ısı iletkenliği bakırın ısıtma, soğutma ve iklimlendirme sistemlerinde tercih edilme nedenleri arasında sayılabilmektedir. Soğutma sistemlerinde soğutucu gazların dolaşımında kullanılan boruların üretimi başta olmak üzere, çalışmasına yönelik farklı komponentlerde de bakır kullanımı yaygındır.
Çin’de yıllık bazda %80 oranında artış gösteren buzdolabı ve dondurucu üretimi ve konut talepleri global bakır madencilik fiyatlarına kontrolsüz şekilde yansımış, bakır fiyatları 7 yılın zirvesine ulaşmıştır. 8 bin doları gören bakır stokları da 6 yılın en düşük seviyesine gerilemiştir. 2020 sonlarına yaklaştığımız bu günlerde, 2021 yılında beyaz eşya talep artışının devam edebileceğini öngören analistler arz-talep dengesizliği nedeniyle bakır fiyatlarının 10 bin dolara ulaşabileceğini ifade etmiştir. Kendi gelmeden fiyat artışları öngörüleri gelen 2021 yılı sürprizlerle kapıda…