BÖCEK YENİR Mİ?
BÖCEK YENİR Mİ?

BÖCEK YENİR Mİ?

Creme brulee, burrata pizzette, Cihili con carne, tortellini, spaghetti bolognese, fajitas, falafel ve dahası Dünya mutfağının ağız sulandıran lezzetlerinden… Peki şöyle bir menüye ne dersiniz: Buffalo kurdu kaplı soya soslu tavuk, asker sineği larvası yağında pişirilmiş erişte, çeri domates, bulgur, kıvırcık salata ve kanatsız çekirgeli tabule, patatesli altın böceği larvası yahnisi ve içecek olarak da ergin çekirge tozuyla tuzlandırılmış buzlu bir hıyar ve chia tohumu karışımı? Bu mönünün Şef aşçı Ben Reade ve araştırmacı Josh Evans tarafından 6 yılda hazırlandığı ifade edilse ne düşünürdünüz? Evet, doğru okudunuz, bu mönü 22’nci yüzyılın mönüsü olarak 6 yıllık çalışma sonrası hazırlanmış.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyarı bulacağını ve yeterli anlamda ihtiyacın karşılanması için gıda üretiminin %70 artması gerektiğini öngörmekte. Ancak küresel sorunlar ve kaynaklar gerçekçi anlamda değerlendirildiğinde bunun mümkün olmadığı bildirilmektedir. Böceklerin yüksek kalite protein kaynağı olduğunu ifade eden otoriteler dünya üzerinde en az 2 milyar insanın düzenli olarak 1900 böcek çeşidi tükettiğini ifade etmekte.

Sağlıklı diyette protein kaynağının önemini vurgulayan uzmanlar yağ oranının düşüklüğüne dikkat çekmekte. Kırmızı ve beyaz ete oranla %75 daha fazla protein içeren türler mevcut. Diğer yandan kurt, çekirge, karınca, solucan gibi böceklerde A, B2 ve C vitamini, kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum ve Omega3 bulunduğu kaydedilmiştir. Endüstriyel gıdaların diyabet, kanser, dolaşım bozuklukları gibi çeşitli hastalıklara neden olduğunu belirten bilim insanları yetiştirilme şekline bağlı olarak böceklerde kimyasal madde olmadığını ifade etmekte.

Tarımsal ürünlere kıyasla hızlı üretimi, arazi ve su kullanımı yönünden artıları olan böcek çiftlikleri için teşvikler verilmektedir. Diğer yandan hayvansal üretimde ortaya çıkan ve çevre kirliliğine neden olan amonyak oluşumu böcek üreticiliğinde en aza inmektedir. 

Türkiye’de sporcular ve özellikle vücut geliştirici sporcuların tercih ettiği böcekleri, başta Uzakdoğu olmak üzere Amerika, Kanada, Meksika ve Avrupa’nın birçok yerinde 250’den fazla restoranın mönüsünde görmek mümkün. Escamol (karınca larvası), kraliçe termit, palmiye biti, altın böceği larvası, iğnesiz arı gibi tereyağlı, meyveli, sebzeli içerikleriyle sunulmaktadır. Böcekler bütün olarak satılabildiği gibi un haline getirilerek Avrupa’da kek, gofret yapımında da kullanılabilmekte. Avrupa’da böcek içerikli hamburger tüketmek de mümkün.

Çiğ balık tüketiminin yadırgandığı günlerden, suşinin fast food olarak öğünlere taşındığı günlere gelmiş bulunmaktayız. Böcekli tariflerin çay saatlerimizin vazgeçilmezi olduğu günler belki de çok yakındır. 

Bir yanıt yazın